Tuesday, April 1, 2014

No i kvalitní čaje hořknou,... ono záleží na tvrdosti vody, pak už jen jak rychle se vylouhují třísl


14. 1. 2008 15:10 od Monishka Kecání o všem a o ničem :-)
Vite jak chutna pres deset minut louhovany Bai Mu Dan King? Ja jo, prave jsem ho ta dlouho zapomnela v gaiwanu. Cekala jsme ze se nebude dat pit, a svete div se, je vyborny, neni vubec horky . Ziskal silnejsi ovocnou chut a medove aroma, trochu mi vzdalene pripomina Himalaya Garden 351 (coz je exluzivni caj ktery maji jen v Teanetu a ma jen prozatimni jmeno), i barvou, nebo dokonce Oriental Beauty.
14. 1. 2008 16:22 od Dzin Tea Racer Re: Kecání o všem a o ničem :-)
Monishka 351 píše: Vite jak chutna pres deset minut louhovany Bai Mu Dan King? Ja jo, prave jsem ho ta dlouho zapomnela v gaiwanu. Cekala jsme ze se nebude dat pit, a svete div se, je vyborny, neni vubec horky . Ziskal silnejsi ovocnou chut a medove aroma, trochu mi vzdalene pripomina Himalaya Garden (coz je exluzivni caj ktery maji jen v Teanetu a ma jen prozatimni jmeno), i barvou, nebo dokonce Oriental Beauty. Jak horkou vodu si použila? Pravda je že bílé čaje hořknou pomaleji...
14. 1. 2008 17:19 od Monishka Re: Kecání o všem a o ničem :-)
Monishka píše: Vite jak chutna pres deset minut louhovany Bai Mu Dan King? Ja jo, prave jsem ho ta dlouho zapomnela v gaiwanu. Cekala jsme ze se nebude dat pit, a svete div se, je vyborny, 351 neni vubec horky . Ziskal silnejsi ovocnou chut a medove aroma, trochu mi vzdalene pripomina Himalaya Garden (coz je exluzivni caj ktery maji jen v Teanetu a ma jen prozatimni jmeno), i barvou, nebo dokonce Oriental Beauty. Jak horkou vodu si použila? Pravda je že bílé čaje hořknou pomaleji... No byt to ten z Oxalisu tak bude horky. Voda mohla mit tech optimalnich 85 - 90, Bai Mu Dan zvladne ale v klidku vodu 95, to ma ozkousene. Take mam uz pomalu ozkousene, ze kvalitni caje jsou neznicitelne . Vsechny co mam doma z Teanetu proste nehorknou.
14. 1. 2008 17:25 od Dzin Tea Racer
No i kvalitní čaje hořknou,... ono záleží na tvrdosti vody, pak už jen jak rychle se vylouhují třísloviny... zkus si nějaký zelený Yunan zalít teplejší vodou a nech 5 minut a máš žaludek na ruby Já taky dělám občas pokusy, co se přelouhuje na 100% jsou japonci, čínské zelené, krom třeba Tian Mu Long Zhu apod. Každopádně je to hlavně taky tvrdostí vody. A když je čaj starší, tak kupodivu snese toho víc
14. 1. 2008 17:40 od Monishka
Dzin Tea Racer píše: No i kvalitní čaje hořknou,... ono záleží na tvrdosti 351 vody, pak už jen jak rychle se vylouhují třísloviny... zkus si nějaký 351 zelený Yunan zalít teplejší vodou a nech 5 minut a máš žaludek na ruby Já taky dělám občas pokusy, co se přelouhuje na 100% jsou japonci, čínské zelené, krom třeba Tian Mu Long Zhu apod. Každopádně je to hlavně taky tvrdostí vody. A když je čaj starší, tak kupodivu snese toho víc No nevim tou vodou. My mame doma treba velmi tvrdou vodu, v Cha Dao (= prodejna a cajovna Teanet) ji maji podstatne mekkci, caje jsem prelouhovala jak doma tak v Cha Dao a nepila jsem zadny takovy, aby byl vylozene silene horky. U Bambi doma jsme testovali Jin Xuan Nai Xiang z cajovny Guan Yin a z Teanetu a ten Guan Yin velmi rychle zhorknul, z Teaneu vubec. Ale celkove je pravda, ze zelene caje horknou vice. Japonskych jak uz jsme psala jsem moc nepila ale vsechny mely k horknuti sklony. A prave, ze co jem pila Bai Mu Dan v cajovnach (a z Oxalisu 351 take) a tak, mel nekdy sklon k horkosti. Samozrejme nektere vylozene cerstve zelene caje mi zhorkly, kdyz jsme na ne zapomnela, treba Meng Ding Cui Yu se mi podarilo udelat v neuveritelne sile
14. 1. 2008 17:45 od Dzin Tea Racer
Je to jak kdy, tvrdá voda je špatná, já když jsem v Praze tak si kupuju baleneou, jinak všechny jemny čaje hodně ztrácí na kvalitě. Chápu že tu propagujete Teanet, ale můžu tě ujistit, že každý kvalitní čaj ma k hořknutí sklony 351 a je to kvůli vylouhování tříslovin, záleží na teplotě vody, kvalitě vody, doby louhování a hlavně čaji jako takovém.... Ten Oxalis bych moc nesrovnával v současné době je to parodie na čaj
14. 1. 2008 18:03 od Monishka
Dzin Tea Racer píše: Je to jak kdy, tvrdá voda je špatná, já když jsem v Praze tak si kupuju baleneou, jinak všechny jemny čaje hodně ztrácí na kvalitě. Chápu že tu propagujete Teanet, ale můžu tě ujistit, že každý kvalitní čaj ma k hořknutí sklony a je to kvůli vylouhování tříslovin, záleží 351 na teplotě vody, kvalitě vody, doby louhování a hlavně čaji jako takovém.... Ten Oxalis bych moc nesrovnával v současné době je to parodie na čaj Me nejde o propagaci, ale ja v podstate jinde nekupuju, takze kdyz mluvim o nejakem caji tak je na 99% z Teanetu. 351 Ja bych i kupovala balenou vodu, ale nemam auto, takze se mi moc nechce , nema mi to kdo dovezt. Leda si ji nechat dovezt ve velkym, ale kam ji zase dat, v byte.
14. 1. 2008 18:12 od Dzin Tea Racer
Monishka píše: Me nejde o propagaci, ale ja v podstate 351 jinde nekupuju, takze kdyz mluvim o nejakem caji tak je na 99% z Teanetu. Tak vidíš :grin: V podstatě nemáš sčím srovnat, je tu hodne dobrých dovozců kde se dá koupit lepší čaj

No comments:

Post a Comment